Despre ALEX

Alexandra Catrangiu are 35 de ani, s-a născut în Vălenii de Munte și este designer vestimentar. A absolvit Facultatea de Litere, a urmat cursuri de teatru, design floral și design vestimentar.

Consideră că studiul și munca sunt cei mai importanți pași într-o eră în care moda este o industrie și mai puțin o artă. Încă din copilărie, Alexandra s-a lăsat inspirată de mama ei care își făcea singură cele mai frumoase costume.

Alexandra, prezintă-te în câteva cuvinte.

“Prahoveancă mândră, sub numele de Alexandra Catrangiu, pasionată de artă și de frumos, în toate manifestările lui. Absolventă a Facultății de Litere, a cursurilor de teatru, design floral, design vestimentar/croitorie/styling.

Existența mea s-a bucurat de organizări de evenimente culturale, prezentări de modă, organizări de concursuri Miss și participarea la diferite festivaluri de modă naționale. Toate acestea au servit drept hrană pentru sufletul meu, însă, aproape de inima mea a rămas moda.”

Când ai cochetat pentru prima dată cu lumea modei?

“Întotdeauna am refuzat sa fiu îmbrăcată ca ceilalți, ca atare îmi cumpăram haine și le modificam după bunul meu plac. Mai târziu am început să mi le croiesc singură.
Întâlnirea cu scena m-a adus în vizorul oamenilor de specialitate care m-au îmbrăcat pentru prezentări de evenimente și de modă.

Astfel furam toate informațiile legate de fashion cu multă sete de cunoaștere. Le sunt recunoscătoare astăzi acestor oameni pentru multe lucruri pe care le cunosc, într-o eră în care nu exista Instagram.”

Care sunt 3 cele mai importante proiecte din viața ta?

“Cronologic vorbind, în studenție mi-am înființat o trupă de teatru “Niteo” cu care am câștigat numeroase premii la festivalurile de profil din țară. Apoi prezentările de la festivaluri de modă unde activau designeri români renumiți și în preajma cărora adoram să fiu.

Iar cel mai important proiect al meu de până acum este acest concept Studio, locul unde dau viață unicității și unde îmbrac femeile cu magie și le pun în evidență cu tot ce au ele mai frumos.”

Care este primul articol vestimentar pe care l-ai creionat și cum ți-a venit ideea?

“Am pornit de la dorințele personale și am creionat câteva articole vestimentare pe care le-aș fi purtat chiar eu, unde elementele masculin-feminin să fie foarte bine echilibrate, prin simplitate, dar totuși cu dorința de a face piesele să fie sexy.”

Cine te-a susținut cel mai mult în visul tău de a avea prima ta colecție vestimentară?

“Desigur, familia a fost alături de mine și prietenele mele cărora le-am făcut de-a lungul timpului piese vestimentare pentru ocaziile importante din viața lor, însă creditul meu aparține prietenei mele, Loredana Chelba.

Aceasta, în urma unei întâlniri ca fetele la cafea, m-a sfătuit să trec la etapa de cristalizare și maturizare a visului meu. Și nu a rămas la nivel de sfat, ci a materializat munca mea într-un shooting de excepție pentru revista sa. Recunostință. Atât.”

Care consideri că sunt cei mai dificili pași pe care a trebuit sa îi parcurgi până în prezent pentru a-ți îndeplini visul?

“Studiul și munca cred că sunt cei mai importanți pași într-o eră în care moda este o industrie și mai puțin artă. Dăruirea mea ca designer în crearea unei piese e totală și aici mă întorc la muncă. Talentul nativ este 1%. Restul, o fac munca și perseverența.”

Există o muza în viața ta ? Cine și ce anume te inspiră?

“Primul model în viața unei fetițe, viitoare femei, este mama. Clișeic, o să-ți răspund că tot ea este și muza mea. Amintirile cele mai pregnante din copilăria mea sunt cele în care mama își făcea singură cele mai frumoase costume, pe care nu le vedeam nici în reviste.

Modul în care arăta impecabil indiferent de evenimentul din viața ei și felul acela grozav în care alerga după autobuz încălțată cu pantofii cu toc mi-au stat la baza cochetăriei și pasiunii mele pentru estetică.

Inspirația o găsesc în orice. Din munca mea, din expoziții, castele, albume de artă, călătorii, oameni frumoși cu profil estetic și artistic bine definit, cromatic din peisaje. Inspirația este peste tot.”

Cum ar arata societatea dacă nu ar exista decât un singur model de vestimentație pentru toata lumea?

“Dacă voi îmbrăca 10 fete cu aceeași rochie nu voi avea o rochie, ci 10 rochii diferite, deși în esență, ea e un singur model. Spun asta pentru că nu haina ne poartă pe noi, ci invers. Noi dăm clasa, candoarea și eleganța prin atitudinea și energia cu care o purtăm. Așadar, societatea nu ar mai alerga spre unicitatea exteriorului, ci s-ar concentra pe evoluție din interior.”

Care consideri că este cel mai important atu al tău în calitate de profesionist?

“Cel mai important atu al meu în calitate de profesionist este bucuria de dragul bucuriei în creație. Nu privesc ca pe o afacere povestea mea, ci ca pe o manifestare sacră a darului pe care l-am primit.

Viziunea, într-o lume în care este loc pentru toata lumea, pentru toate formele de expresie. Dorința mea nu este aceea de a produce în masă, ci de a crea piese unicat sau în ediții limitate.”

Un mesaj:

“Mă voi adresa în special femeilor, să experimenteze vestimentar tot ce le spune sufletul. Să nu le fie frică de greșeli, să își aducă contribuția la frumos prin prezența lor. Și, așa cum a spus Chanel, nu este despre haine, ci despre clasă. Și clasa nu se cumpără cu bani.”

Sursa observatorulph.ro

Interviu observatorulph.ro

Interviu cu prahoveanca Alexandra Catrangiu, designer vestimentar: ”Dorința mea este de a crea piese unicat sau în ediții limitate”

Vezi articol

Backstage Moments by Ancira Adeon

FFW ’22

Vezi articol

Feeric Fashion Week’s 14th Edition Presented An Array of Outstanding International Designers

FWO -Fashion Week Online

Vezi articol

FEERIC FASHION WEEK, DAY 2

33 MAGAZINE

Vezi articol